Hunaja

Hunaja on puhdas luonnontuote, jonka mehiläiset valmistavat kukista kerätystä medestä. Mehiläishoitajat eivät saa lisätä hunajaan mitään, eivätkä poistaa muuta kuin hunajaan linkouksen aikana joutuvat vahamurut.

Koostumukseltaan hunaja on varsin monisyinen. Eri hunajalaaduista on löydetty yli 180 erilaista yhdistettä ja sokerilaatuja yksistään lähes 30. Eniten hunaja sisältää rypäle- ja hedelmäsokeria. Lisäksi hunajassa on erilaisia entsyymejä, kivennäisaineita ja vitamiineja. Esimerkiksi invertaasientsyymi hajottaa sokerit elimistölle sopivaan muotoon, mikä edistää ruoansulatusta. Monet uskovat että hunajalla on rauhoittava vaikutus ja käyttävät sitä iltaisin nopeuttaakseen unen tuloa.

Sisältämiensä entsyymien ansiosta hunaja tuhoaa haitallisia bakteereja. Hunajaa käytetäänkin bakteeriperäisten tulehdusten hoitoon, kuten suun- ja nielun tulehduksiin, sekä vilustumisen torjuntaan. Ennen vanhaa hunajaa käytettiin yleisesti myös haava- ja palovammavoiteena.

Hunajan keskimääräinen koostumus
Hedelmäsokeri 41 %, rypälesokeri 34%, vesi 17%, typpitoiset yhdisteet (kivennäisaineet yms.) 4.5%, ruokosokeri 2%, polysakkaridit 1,5 %
energiaa 327 kcal/100g

Kuva Siona Karen, Creative Commons lisenssi